Willem Vogel

Willem Vogel (Amsterdam, 2 mei 1920 – Amsterdam, 7 oktober 2010) was een Nederlandse cantor, organist en componist van kerkmuziek.

Willem Vogel volgde verschillende muzikale opleidingen. Hij studeerde orgel bij Albert de Klerk, compositie bij Jan Koetsier en koordirectie bij Jaap Spaanderman. Van net voor de Tweede Wereldoorlog (1939) tot net na de Tweede Wereldoorlog was Vogel organist in Amstelveen. In 1946 werd hij organist en later cantor van de Hervormde Emmakerk in Watergraafsmeer. Tussen 1961 en 1973 was hij cantor en organist van de Nieuwezijds Kapel in Amsterdam. De cantorij die hij daar vormde ging in 1973 over naar de Oude Kerk en heette sindsdien Sweelinck-cantorij. Vogel was tot op hoge leeftijd (1996) als cantor aan deze kerk verbonden, en was tussen 1977 en 2002 ook nog organist van deze kerk.

In het Liedboek voor de Kerken, dat in veel protestantse kerken in Nederland wordt gebruikt, staan 20 door hem gecomponeerde gezangen. In de officiële katholieke bundel Gezangen voor Liturgie staan van zijn hand 3 onberijmde psalmen (vertaald door Ida Gerhardt en Maria van der Zeyde), 4 vaste gezangen en 11 liederen, o.a. op teksten van Huub Oosterhuis, Muus Jacobse en Willem Barnard.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Vogel