11 mei


Alles was ihr tut (1965)

Maandag is het Vogelkoordag. Veel liturgische en koormuziek van Willem Vogel is vastgelegd op geluidsdragers. Veelzeggende documenten.
Begin jaren zestig is de ster van Vogels roem gerezen en te zien tot over de landsgrenzen. Hij krijgt de eervolle opdracht om voor het achttiende Internationales Heinrich-Schütz-Fest, dat in mei 1965 in Berlijn zal worden gehouden, een motet te schrijven. In dat werk sluit Vogel idiomatisch naadloos aan bij zijn grote voorbeeld Ernst Pepping (1901-1981). Uit tevredenheid over zijn compositie – en misschien ook wel opgelucht dat de bevalling achter de rug is – ontwerpt Vogel een geboortekaartje. 

Door Willem Vogel gemaakt geboortekaartje bij het in opdracht geschreven motet, collectie Nederlands Muziek Instituut.

Willem Vogel – hoewel slechts behept met matige reislust – reist af naar Berlijn voor de première van zijn werk. Een verslag daarvan is niet bewaard gebleven; onderstaande rekening is het bewijs.


Rekening van Hotelpension Petra behorend bij het verblijf van Willem Vogel in Berlijn in verband met het Heinrich-Schütz-Fest van 1965 in Berlijn, Collectie Nederlands Muziek Instituut.

Het motet Alles was ihr tut wordt uitgevoerd door de Sweelinckcantorij o.l.v. Christiaan Winter, is opgenomen in de Oude Kerk van Amsterdam en hier te beluisteren dankzij toestemming van KRO-NCRV.

http://www.stichtingcantoraat.nl/wp-content/uploads/Alles was ihr tut.mp3