19 mei


Vogel in beeld – Vogel op een Liedboekdag
 
In het archief van Willem Vogel bevindt zich een bescheiden hoeveelheid foto’s. Ze tonen de kerkmusicus in verschillende decors en laten vooral een mooi tijdsbeeld zien.


Willem Vogel en Maarten Kooy achter het publiek van een Liedboekdag in de Amsterdamse Oude Kerk, Collectie Nederlands Muziek Instituut, foto: Arnold Vogel.
 
Willem Vogel is ongeveer twintig jaar lid van de Commissie voor de Kerkmuziek van de Raad voor de Eredienst van de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze commissie gaat voordat Vogel toetreedt in 1963 op de fles, maar maakt in 1965 een vliegende doorstart met een illuster vijfmanschap: Frits Mehrtens, Maarten Kooy, Willem Vogel, Evert Westra en als voorzitter theoloog Casper Honders. In sneltreinvaart tuigen deze mannen een solide kerkmuzikale structuur op. Nadat in 1973 het Liedboek voor de Kerken is verschenen wordt lange tijd jaarlijks de verjaardag van dat boek gevierd met een landelijke Liedboekdag. Nadat deze enkele malen in de Domkerk in Utrecht – de thuisbasis van Maarten Kooy – heeft plaatsgevonden, is in 1977 de restauratie van de Oude Kerk in Amsterdam voorlopig ten einde en huisvest de hoofdstad enkele jaren het liedboekfestijn. Tijdens deze dagen houden de leden van de Commissie voor de Kerkmuziek de organisatorische touwtjes stevig in handen, maar gedurende het programma is er af en toe gelegenheid het evenement vanaf de zijlijn te bezien. Maarten Kooy zoekt in de noorderzijbeuk van de Oude Kerk steun op de rand van een tafel – boven de onvermijdelijke bananendoos – terwijl Willem Vogel gespannen bekijkt wat er zich in het schip van ‘zijn’ kerk afspeelt. Kennelijk zijn zwarte overhemden in de mode in die jaren.