25 mei

 
Vogel – Bevelen wij elkaar in de hoede van de Eeuwige
 
Maandag is het Vogelkoordag. Veel liturgische en koormuziek van Willem Vogel is vastgelegd op geluidsdragers. Veelzeggende documenten.
 
Als halverwege de jaren tachtig dominee van Beusekom met emeritaat gaat en het kerkbezoek in de onverminderd laag blijft, dreigt het doek te vallen voor de Oude Kerk als plaats van samenkomst voor de Hervormde Gemeente Amsterdam. Daarmee lijkt ook de loopbaan in de kerkmuziek van Willem Vogel ten einde te komen. Uiteindelijk kiest de Centrale Kerkenraad voor een behoedzame vorm van stervensbegeleiding; er wordt een predikant beroepen die in 25% van zijn werktijd in twee jaar het licht mag doven. Het loopt anders. De patiënt leeft weer op en Willem Vogel en Sytze de Vries – de beroepen predikant – krijgen de kans om nog een aantal jaar samen te werken. Deze samenwerking blijkt uiterst productief. Voor allerhande gelegenheden schrijft het duo nieuwe liturgische stukken. Het gaat daarbij om strofeliederen, vaste liturgische onderdelen van de dienst, motetten en meer experimentele stukken. De nieuwe maaksels wordt verzameld in 15 delen Amsterdamse Katernen. Veel ervan vindt zijn weg naar de bundels Zingend Geloven en het Liedboek – zingen en bidden in huis en kerk – uit 2013.
 
In 1992 componeert het tweetal een gezongen zegen in een vorm die alle spelers in de liturgie aan het woord laat: voorganger, koor, gemeente, organist. Als kers op de taart blijkt het door de gemeente gezongen refrein ook nog in canon uitgevoerd te kunnen worden. Met eenvoudige middelen weet Willem Vogel de liturgie zo van een opgave te veranderen in een festijn.
 
De Sweelinckcantorij staat onder leiding van Willem Vogel. De voorgangersrol wordt vertolkt door Sytze de Vries en het orgel wordt bespeeld door een van Vogels eerste orgelleerlingen: Nico Verrips.