5 mei


Vogel in beeld – Singwochen

In het archief van Willem Vogel bevindt zich een bescheiden hoeveelheid foto’s. Ze tonen de kerkmusicus in verschillende decors en laten vooral een mooi tijdsbeeld zien.


Willem Vogel was bepaald geen globetrotter. Verre reizen ondernam hij ongaarne en het verschijnsel heimwee was hem niet onbekend. In het begin van de jaren vijftig gaat hij echter tijdens enkele zomers naar Duitsland om deel te nemen aan een zogenaamde ‘Singwoche’. Deze muziekweken zijn gevuld met zang, instrumentale muziek en dans, met – zoals morgen zal blijken – geen voorkeur van Vogel voor het laatste. De eerste Singwoche wordt in 1923 georganiseerd en ontstaat uit de opkomende interesse voor de volksmuziek uit de 16e en 17e eeuw. De weken worden geleid door dirigenten van enige naam en faam, zoals Bruno Grusnick, in Lübeck cantor toen Hugo Distler daar organist was. In de loop der jaren weet Vogel steeds meer mensen uit Nederland over te halen mee te gaan naar Duitsland, zodat in 1953 tien jongeren uit Amsterdam of directe omgeving naar Ratzeburg in Noord-Duitsland meereizen. Hoewel de Singwochen niet exclusief op kerkmuziek zijn gericht, inspireert het Vogel later in zijn loopbaan muziekweekends met de jongeren van de Nieuwezijdskapel te organiseren. In zekere zin zijn ook de Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek (sinds 1951, Willem Mudde) en de Studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek (sinds 1972, Willem Vogel en andere leden van de Commissie voor de Kerkmuziek) voortgekomen uit de Singwochen.

Het – helaas onscherpe – snapshot van vandaag is genomen tijdens een van deze reizen. De short is nu weer tamelijk hip, hetgeen in mindere mate geldt voor de kousen en de sandalen.