9 mei


Trivia – Weesper woning

Zaterdag is de dag voor de alledaagse zaken die er wat minder toe doen, maar leuk zijn om doorverteld te worden of gewoon om de eigen nutteloze kennis op peil te houden.

Hij woonde er slechts drie jaar, van eind 1929 tot eind 1932, maar het is zonder twijfel de meest bijzondere woning van Willem Vogel geweest: molen de Haan in Weesp. In 1929 overleed Willems moeder en in een van de belendende percelen van de molen woonde een ongetrouwde tante. Willem en zijn vader trokken vanuit Amsterdam bij de tante in, hetgeen slechts door een minieme aantekening op de gezinskaart van de burgerlijke stand aangegeven wordt.

Gezinskaart familie Vogel, Gemeente Archief Weesp.

Als Willem Vogel spreekt over zijn ‘Opus 1’, een koorbewerking van de tekst Roerloos ligt nog d’aarde, beschrijft hij wat hij rond 1930 vanuit de molen aan de overkant van het water zag gebeuren: De Weesper kerkklokken luidden en aan de overkant van het water zag ik de mensen uit Weesperkarspel zich, te voet of in tilbury’s, naar de kerk spoeden (…). Ik vond toen dat ik dat op muziek moest zetten.Molen De Haan met 2 zeilen, gezien vanaf de overzijde van het water, Wikipedia.

De zeventiende eeuwse molen werd vanuit Amsterdam in 1820 overgebracht naar Weesp en als oliemolen en later als korenmolen gebruikt. De bekende cacaofabrikant Van Houten kocht de molen in 1896 om deze als sieraad voor Weesp in stand te houden. In de periode van Vogels verblijf in De Haan, had ook grafisch kunstenaar Thom Posthuma zijn atelier in de molen (zie reclame affiche). Wellicht kenden Willems vader, lithograaf Jan Vogel en Thom Posthuma elkaar uit het steendrukkersvak.Dit ontwerp uit 1920 van Thom Posthuma werd destijds niet in productie genomen. Waarschijnlijk omdat de afbeelding teveel deed denken aan Mata Hari.

In de jaren zeventig van de afgelopen eeuw bewoonde de toen bekende quizmaster Fred Oster enige tijd de molen. De wieken van molen De Haan draaien sinds de restauratie aan het begin van deze eeuw weer vrolijk hun rondjes.