Jaarverslag 2023

Jaarverslag 2023 Stichting Cantoraat Oude Kerk Amsterdam

Overzicht activiteiten 2020-2022
De geplande viering van de 100ste geboortedag op 2 mei 2020 ging door de COVID pandemie helaas niet door. In plaats van de bijeenkomst in de Kruiskerk te Amstelveen, heeft Christiaan Winter de hele maand mei 2020 dagelijks wetenswaardigheden en muziek van Willem Vogel online gezet. Het is een mooie lijst geworden. Onder de naam “Vogelmaand” is deze sindsdien op de website van de Stichting Cantoraat te bekijken.

Er zijn 2 boekjes uitgegeven: een boekje met tot nu toe onbekende canons van Willem Vogel, en een boekje met een beknopte biografie. Deze boekjes zijn ook toegestuurd aan alle donateurs.

Christiaan Winter heeft in 2021 en 2022 zijn promotieonderzoek voortgezet. Na het eerste deel van het proefschrift met de biografie, volgde een tweede deel met een analyse van de composities van Willem Vogel.

Er is een indrukwekkende werkenlijst van composities van Willem Vogel opgesteld met informatie uit het archief van het NMI in Den Haag. Deze werkenlijst is inmiddels ook digitaal toegevoegd aan de website.

De commissie Cantoraat heeft voor de financiering van het onderzoek bij diverse fondsen subsidies aangevraagd. Ook de Vogel-Vrienden hebben donaties gedaan om het hele onderzoeksproces te ondersteunen.

Onze penningmeester, Els Kaars, kreeg in april 2022 een koninklijke onderscheiding voor haar vele vrijwilligerswerk, o.a. voor haar jarenlange inzet voor de Stichting Cantoraat Oude Kerk.

Overzicht activiteiten 2023
In het voorjaar 2023 is het resultaat van het gehele onderzoek naar het leven en het werk van Willem Vogel goedgekeurd door de promotiecommissie van de VU, en kon de plechtigheid gepland worden.

Op 23 juni 2023 vond de promotie van Christiaan Winter plaats in de VU te Amsterdam. Christiaan heeft initiatief genomen om deze dag aan te vullen met een congres over Willem Vogel: Geluid & Geloof, een symposium over de relatie tussen klank en religieuze identiteit.

Het was een bijzondere dag. De promotieplechtigheid werd voorafgegaan door het symposium met een uitgebreid programma. Er was o.a. beiaardspel door Henk Verhoef, er waren lezingen en discussies (zie bijlage). Christiaan deed ook verslag van zijn onderzoek en analyse van de composities. Aansluitend was er een uitgebreide lunch voor de ruim 150 bezoekers van het symposium. In de middag volgde de promotieplechtigheid in de aula van de Vrije Universiteit:

Openbare verdediging van het proefschrift: Zuivere, eerlijke, oprechte kerkmuziek door Christiaan Winter

We konden op deze dag aankondigen dat van het officiële proefschrift ook een publieksuitgave zou worden samengesteld. De aanwezigen konden hiervoor intekenen.

De Stichting Cantoraat heeft het symposium en lunch mede mogelijk gemaakt. Hiervoor danken wij verschillende fondsen en vooral ook de particuliere donateurs.