17 mei


Zondags gaan we naar de kerk – Emmakerk Amsterdam-Watergraafsmeer

Als Willem Vogel in oktober 1945 solliciteert naar de functie van organist in de Emmakerk in Amsterdam-Watergraafsmeer, is het godshuis nog een nieuwbouwkerk. Het gebouw – dat sinds 1999 De Bron heet – heeft een prominente plek in de wijk, op de kruising van belangrijke straten van Watergraafsmeer: de Middenweg en de Hugo de Vrieslaan.

Exterieur Emmakerk, bron onbekend

Het is niet precies duidelijk wat Willem Vogel heeft doen besluiten op de functie van organist van de Emmakerk te solliciteren, maar het is wel zeker dat de verdiensten daar beter zijn dan in de Bethelkerk in Amstelveen. Ook is het orgel van de Emmakerk groter dan het Amstelveense instrument, maar het is in artistiek opzicht geen enorme vooruitgang. Veel wijst er op dat Vogel zijn muzikale vleugels maar beperkt kan uitslaan in de Emmakerk. Enkele malen doet hij een gooi naar een betrekking elders, maar uiteindelijk blijft hij 16 jaar verbonden aan de Emmakerk. 

Interieur Emmakerk, Beeldbank Amsterdam

 

Vaak is Willem Vogel overigens op zondagmorgen in de oude Hervormde Kerk van Watergraafsmeer aan de Wakkerstraat te vinden, waar – volgens dominee Henny Visser (1911-2006) – ‘zich een zo mogelijk nog vreselijker instrument’ bevond. In die kerk worden wekelijks jeugddiensten gehouden en daar heeft Vogel een zanggroep opgericht waarmee hij kan experimenteren met kerkmuziek.

Deze kerk is in 1900 gebouwd voor toen nog jonge Gereformeerde Kerk van Watergraafsmeer. Maar de gemeente barst al spoedig uit het kerkgebouw en laat in 1908 even verderop de veel grotere Rehobothkerk bouwen. De Hervormde Gemeente koopt vervolgens in 1910 dit bescheiden godshuis – waar heb ik dat eerder gehoord? – en maakt er gebruik van tot 1963, waarna het wordt verkocht. Bovenstaande foto is, gezien de kentekens van de auto’s, uit het einde van de zestiger jaren, toen er een ‘cash & carry’ (contant afrekenen en zelf je spullen meenemen) huisde in het gebouw. Vanaf 1979 wordt het pand weer voor religieuze doeleinden gebruikt; sindsdien in het een Koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen. 

Exterieur oude Hervormde Kerk aan de Simon Stevinstraat, Beeldbank Amsterdam

Van een ander soort kerkmuzikaal experiment weten we door een vergunning die door de burgemeester van Amsterdam wordt verleend aan Willem Vogel om op zondag 21 mei 1961 (dat was Pinksteren) tussen 9.45 en 10.00 uur vanaf de toren van de Emmakerk kerkelijke muziek ten gehore te laten brengen door … doedelzakblazers.